Biografie Krajovjanka

Krajovjanka is een dynamische blaaskapel die is opgericht in 2001 door enthousiaste muzikanten uit de regio Midden - Limburg en Oost - Brabant. “Kraj” betekent overigens “streek/omgeving”. Letterlijk vertaald betekent onze naam dus streek/regiokapel. Alle muzikanten hebben een voorliefde voor de Mährische en Böhmische muziek. 

De kracht van Krajovjanka zit hem in het feit dat eerst veel ervaring is opgedaan in Tsjechië in het krijgen van vooral feeling hoe deze mooie muziek moet worden gespeeld en de cultuur van de streek te leren kennen. Dit gevoel en de opgedane ervaring is van muzikaal leider op muzikaal leider overgedragen en “tussen de oren” gebracht van de muzikanten! En dit al 19 jaar met veel succes.

 Elk jaar treden wij op in Nederland, Duitsland en België. Dit varieert van braderieën, muziekfestivals, kapellenshows tot bedrijfsfeesten toe. Indien mogelijk organiseren wij een “blaasmuziek special”  Op dit evenement wordt dan een top kapel uitgenodigd uit Tsjechië, Oostenrijk of Duitsland.  Tot drie maal toe hebben we Vlado Kumpan in Grashoek te gast gehad en hebben we in de feesttent bij Leanzo geweldige shows gehad! Met de viering van ons 10 jarig jubileum is Zadovjàci uit het mekka van de blaasmuziek “Hodonin” te gast geweest.  En ons 15 jarig jubileum hebben we gevierd met Michael Maier und seine Musikfreunde. We streven er naar om deel te nemen aan internationale festivals en treden op in Duitsland, Slowakije en Tsjechië. Zo zijn we in Bojnice geweest en hebben mee gedaan aan de Europese kampioenschappen en hebben daar een mooie eerste plaats behaald. Ook hebben we opgetreden op het Soběslav festival, zijn we in Hodonin geweest en hebben deelgenomen aan Woodstock der Blasmusik in Oostenrijk. Twee maal zijn we op het Oktoberfest in Reichenbach (Vogtland) geweest. We zijn in het buitenland een graag geziene gast.

 Ook organiseren wij graag de concertreizen met onze vrienden. Deze reizen zijn een combinatie van plezier maken en het geven van optredens. Enkele hoogtepunten waren Domazlice, Bilstein in het Sauerland en Bingen am Rhein.

 We hebben drie cd ’s opgenomen te weten: “Naše Prvni (onze eerste)”, “Našim Pràtelúm (voor onze vrienden)” en “Romance”. Ook hebben we het voorrecht om op de dvd Fazcination Blaskapelle te staan.

 Geheel in Tsjechische kleding zijn wij op al deze evenementen aanwezig en brengen onze muziek ten gehore. Het is, als liefhebber, zeker een aanrader om ons een keer te komen bezoeken.

 Vriendenclub

Krajovjanka wordt ondersteund door de stichting Vrienden van Krajovjanka. Deze stichting draagt zorg voor de ondersteuning van onze vereniging op allerlei gebied. Het aantal vrienden groeit gestaag en de stichting heeft een prima samenwerking met de kapel.